Humanistisch Verbond Nederland: campagne Participatiesamenleving

Aanleiding

Er zijn vier miljoen mantelzorgers in ons land. Veel gemeenten zien ze als een gemakkelijke bezuiniging op de zorg. Dit leidt tot roofbouw en te weinig aandacht voor de mens achter de zorgbehoefte. Het Humanistisch Verbond pleit samen met andere humanistische organisaties voor een andere aanpak en geeft de eerste aanzet tot verandering met een oproep aan lokale overheden voor een nieuwe, gezamenlijke aanpak waarbij gemeenten, inwoners en professionals elkaar zo vroeg mogelijk vinden en samenwerken.

We gaan in gesprek met beleidsmakers, geven lezingen en organiseren een reeks debatten. Jobra is gevraagd om de organisatie en presentatie van de debatten op zich te nemen. In de debatreeks Dichterbij: ouder worden en samen leven worden politici, beleidsmakers, zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen bijeen gebracht om met elkaar tot een nieuwe visie te komen.

Kom dichterbij en praat mee

Er vinden in het kader van de debatreeks drie debatten plaats, in Deventer, Rotterdam en Groningen. Hierin gaan we samen met eigenzinnige denkers en doeners gaan we op zoek naar een gedurfde visie op ouderenzorg in de samenleving. Een visie met bijpassende aanpak zonder betutteling, maar met échte aandacht voor wie we zijn, wat we willen en kunnen – ook als we ouder worden. Dat is de toekomst: een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt en mee kan doen, ongeacht leeftijd, achtergrond, inkomen of competenties.

Daarvoor is het belangrijk dat gemeenten, inwoners en professionals elkaar zo vroeg mogelijk vinden en samenwerken. Soms gebeurt dat al. Het positieve effect op de kwaliteit van leven en samenleven is spectaculair. Dus waarom niet overal? Tijdens de publieksdebatten gaan we hierover in discussie.

Debat Harderwijk
Debat Harderwijk 2
Debat Harderwijk 3

Humanistisch Verbond Nederland

Bezoek de website