ods Engelenberg: Dalton-onderwijs in een nieuw jasje

Aanleiding

Daltonschool Engelenberg is een openbare basisschool met zo’n 180 leerlingen. We zijn een openbare basisschool, wat betekent dat we een school zijn voor iedereen, een school waar ieder kind zich thuis kan voelen. Ons onderwijs is gebaseerd op het Dalton-principe, waarbij zelfstandigheid, samenwerken en verantwoordelijkheid belangrijke pijlers zijn.

ods Engelenberg is toe aan een grote interne renovatie, waarbij vernieuwing van het meubilair en de ICT een belangrijke rol spelen. Jobra is door Stichting OOK gevraagd om samen met het team het Daltonprincipe beter zichtbaar te maken in de nieuwe inrichting van het gebouw.

Panorama lokaal Engelenbergschool

De aanpak: van concept naar realiteit

Om het onderwijsconcept goed zichtbaar te kunnen maken, is het belangrijk om deze goed in kaart te brengen. Daltononderwijs kenmerkt zich door vrijheid in gebondenheid/verantwoordelijkheid en vertrouwen (1), samenwerken (2) en zelfstandigheid (3), aangevuld met effectiviteit/doelmatigheid (4), reflectie (5) en borging (6). Kinderen leren en werken in hun eigen tempo en op hun eigen manier; hier wordt ruimte aan gegeven.

Jobra is het traject begonnen met een uitgebreide inventarisatie van de huidige inrichten en persoonlijke gesprekken met alle leerkrachten waarin hun werkwijze maar ook hun eisen en wensen voor de nieuwe inrichting uitgebreid besproken zijn. Met deze informatie is een Map4Design© gestart, waarin een conceptontwerp gemaakt en gepresenteerd is; deze is daarna uitgewerkt tot het definitief eindontwerp.

Het ontwerp voor de nieuwe inrichting van de lokalen en de gangen kent een aantal bijzondere punten: flexibel, verrijdbaar meubilair voor wisselende opstellingen, een ontspannen zit-, lig- of hangplek in elke klas omdat ieder kind anders leert, de instructietafel als hart van de ruimte en gangen/werkpleinen die ruimte bieden aan zelfstandig en samen werken maar ook aan overleg, spelen, bouwen en lezen.

Engelenbergschool - Concept 2b
Engelenbergschool - Concept 3

Route 2 Realisation©

Vanuit de Map4Design© is de Route2Realisation© uitgestippeld, waarbij allerlei praktische zaken komen kijken als het kiezen van de definitieve kleuren, maar ook de logistieke planning van de aanlevering en begeleiding in het uitlevertraject.

Engelenbergschool lokaal 02
Engelenbergschool 09

Het resultaat

Het resultaat van dit waardevolle traject is een fris en modern schoolgebouw, met klaslokalen die ruimte bieden aan de werkmethodes van leerkracht en leerlingen en passen bij het Daltonprincipe.

Zo bestaat het leerlingmeubilair van groep 3 t/m 8 uit verrijdbare tafels van gelijke hoogte met stoelen die voorzien zijn van een verstelbare voetensteun. Op deze manier kunnen leerlingen altijd ‘goed pas’ zitten en werken en zijn opstellingen ook eenvoudig aan te passen aan de werkvorm. De tafelgroepen zijn bovendien elk voorzien van een bijpassend verrijdbaar opbergmeubel, waarin elke leerling zijn of haar materiaal kan opbergen. Dit zorgt voor een opgeruimd beeld. Instructie vindt plaats aan een praktische instructietafel, die plek biedt aan 6 tot 8 leerlingen door de acht-vorm. Net als al het andere meubilair is deze ook verrijdbaar, evenals het digitale bord. Op die manier is alles flexibel in te zetten en aan te passen aan de behoeftes van dat moment. De kleutergroepen zijn voorzien van praktische, verrijdbare groepstafels gecombineerd met losse tafels voor een dynamische inrichting die past bij het werken in hoeken. In alle lokalen is ook ruimte gecreëerd om ontspannen te zitten lezen, leren of overleggen door middel van een zitmeubel met daaronder een heerlijk kleed dat op maat ontworpen is met het logo van de school erin verwerkt.

De gangen zijn omgebouwd tot leer-werkpleinen, waar door middel van praktisch meubilair ruimte geboden wordt aan zelfstandig en samen werken maar ook aan overleggen, spelen en bouwen door leerlingen uit verschillende groepen. De kleuters hebben een eigen kleuterplein waar zij kunnen bouwen, lekker languit spelen en lezen op het vloerkleed maar waar ook ruimte is voor schilderen en knutselen. Alles kan netjes worden opgeborgen in de nieuwe – gesloten – kasten die bovendien verrijdbaar zijn waardoor de opstelling ook eenvoudig veranderd kan worden, al naar gelang de wensen van dat moment.

Op de Facebook- en Youtube-pagina’s van de school is een leuke rondleiding door het nieuwe gebouw te zien. Neem dus ook een digitaal kijkje in de school.

Engelenbergschool lokaal 05
Engelenbergschool lokaal 07
Engelenbergschool lokaal

ods Engelenberg

Bezoek de website