Energize The Netherlands



De afgelopen week was ik in Boston. Ik bezocht daar onder andere Harvard University van waaruit mijn zoon een biomedisch onderzoek naar Parkinson ontwikkelt. De energieke vibe, die zo kenmerkend is voor de innoverende Amerikaanse steden, raakte mij wederom en maakte mij enthousiast. De inspiratie waaraan ik, aan het einde van dit seizoen, tekort kwam, golfde weer in overvloed naar binnen. Je vraagt je dan af hoe dat kan. Natuurlijk had ik even lekker vrij. Vakantie doet iets goeds met je. En ook de andere omgeving doet wonderen. Maar het is ook die typisch vrije, recht voor z’n raap mentaliteit van de inwoners in de VS. Ik heb dat al zo vaak meegemaakt.

Dat kan zowel positief als negatief zijn. Dat vuistje omhoog van Donald Trump direct na zijn ternauwernood overleefde aanslag bijvoorbeeld. Dat raakte mij onaangenaam. En dat geldt voor meer wat hij doet en zegt in zijn campagne. Maar daar tegenover zie en hoor je de uitdagende speeches van Kamala Harris waar ik dan weer heel gelukkig van wordt. Of die enthousiaste uitspraken van de Amerikaanse olympische medaillewinnaars, die zijn veel emotioneler dan die van onze eigen nuchtere atleten. Wij verbleven bij een gezin in Boston en de man des huizes, Barney, gaat binnenkort op campagne voor Kamala Harris. Hij gaf er het mooie woord β€œenergizing” aan. β€œJohn, we have to energize the citzens of the US to vote for Kamala.”

Over Kamala gesproken. Ik reisde in het weekend ook naar Provincetown. Voor wie het niet kent, het is een Amerikaans stadje aan zee dat bekend staat om z’n prachtige natuur en zeegebied. Maar wat bleek? Het is ook een hotspot voor de gay community in de VS. Het bijzondere was dat Kamala op dat moment Provincetown als eerste aandeed voor haar fondsenwervingscampagne. We kwamen haar letterlijk tegen op straat. Heel bijzonder natuurlijk en het raakte me. Want in de VS zijn inclusiviteit en racisme anno nu nog altijd zeer actuele onderwerpen. We hadden de β€œblack lives matter”, maar die ebde wat weg. Kamala zet het gehele debat over inclusie nu weer op scherp. En dat doet ze goed! Daarom was ze ook als eerste in Provincetown voor haar campagne. Ze maakt aan de wereld duidelijk dat de Verenigde Staten een land van hoop en verbinding wil zijn. Van diversiteit en gezamenlijk geluk. Nou daar kan ik wel wat mee. En als wij in Nederland dat voorbeeld nou eens gaan volgen ontstaat er heel veel energie en krijgen we allemaal weer zin in de toekomst. Ik zeg: “Energize The Netherlands!”.