Een maatschappij die goed voor haar onderwijs zorgt, zorgt goed voor zichzelf!



Amsterdam Noord wilde naar aanleiding van de succesvol bekroonde NPO documentaire “Klassen” nog meer werken aan de verbinding en het aanbod van inclusief onderwijs in Amsterdam. De veel bekeken documentaire liet wekelijks aan kijkers de pijn zien van een stadsdeel waarin de kansengelijkheid onder druk staat. In het onderwijs kwam dat ook tot uiting bij leerlingen die moeite hadden om boven het (vaak lage) basisschooladvies uit te groeien. De documentaire liet eigenlijk zien dat daar waar je wieg staat in deze tijd nog steeds van grote invloed is op de kansen die je als kind hebt. Iets wat overigens niet nieuw is en wat zeker niet alleen in Amsterdam-Noord speelt. De documentaire gaf de schoolteams in Noord ook een gevoel van onderwaardering en een idee van eenzijdige beeldvorming van hun waardevolle inzet op de scholen.

Ik kreeg van de scholen en het bestuur de vraag om met hen samen te werken aan het bijstellen van dat beeld van de kijkers, leerlingen, ouders en niet in de laatste plaats het eigen onderwijsteam in Amsterdam-Noord. Er gebeurt namelijk zo ontzettend veel moois. Er worden zulke prachtige doelen bereikt. Er wordt zo ontzettend hard gewerkt aan waardevol, vernieuwend en hoogwaardig onderwijs in dit stadsdeel. Ook dat mag zichtbaar, tastbaar en voelbaar worden.

Inmiddels zijn de scholen en teams veel sterker met elkaar verbonden waardoor bijvoorbeeld een onvoorwaardelijke opstroom van leerlingen beter mogelijk is gemaakt. Dus ben jij goed in Engels maar spreek je de Nederlandse taal nog niet zo goed dan is er de mogelijkheid om te wisselen tussen VMBO en VWO niveau. Is er hard gewerkt om veel verbinding met de omgeving te maken. Is er een samenwerking met kunst- en cultuuraanbieders en zijn er ook andere (beroepsscholen) in de omgeving veel actiever betrokken geraakt. Is er een intensievere samenwerking met de gemeente Amsterdam. Dit is ook mogelijk door het sterke beleid van de Gemeente Amsterdam gericht op kansengelijkheid. Dit alles aangevoerd door de unieke landelijk bekende Wethouder van Onderwijs Marjolein Moorman. Zij laat haar persoonlijk motto van “kansengelijkheid” overal horen.  Er zijn studiereizen naar Rome en Ierland niet alleen voor Gymnasiasten maar dus ook voor VMBO Basis -Kader leerlingen. Is er een sterke verbinding met de ondernemers in de omgeving ontstaan zodat carrièremogelijkheden en beroepskeuzes veel bewuster gemaakt kunnen worden. Kortom prachtige stappen waar de leerlingen, ouders en schoolteams heel gelukkig mee zijn en waardevolle resultaten mee bereiken.

Afgelopen week werd wederom een VO-Xperience georganiseerd. Een evenement dat wij samen met de drie schoolteams hebben bedacht om de betrokkenheid en verbinding met ook de basisscholen een boost te geven. Hierbij maken de scholen al heel vroeg in het jaar kennis met alle groep8-bassisschool leerlingen in de omgeving. Al deze leerlingen komen een hele dag op bezoek bij het ABC-Noorderlicht, het Over-Y college en het Damstede Lyceum. Dit jaar waren er maar liefst 1000 nieuwe groep-achters op bezoek.

Het was weer een feest van gelijke kansen in het onderwijs. Iets dat de schoolteams met elkaar als één team in Amsterdam-Noord mogelijk hebben gemaakt. Het is het voorbeeld van een onderwijsinnovatie waar je “U” tegen zegt. Leerkrachten die door het vuur gaan voor al hun leerlingen. Die het onmogelijke dagelijks mogelijk weten te maken. Leerkrachten die samen met alle betrokkenen weten hoe belangrijk onderwijs voor de economie en ontwikkeling van een maatschappij is. Want een maatschappij die goed voor haar onderwijs zorgt, zorgt goed voor zichzelf!